БИЛКИ-ПО НОМЕРА ОТ 1 ДО 490 ОТ А ДО Я САМО ТУК
Copyright © 2023. All Rights Reserved
  • Начало /
  • Скорбут - хроничната липса на витамин СПрочети още на: Скорбут - хроничната липса на витамин С | Puls.bg - https://www.puls.bg/aktualno-c-6/skorbut-khronichnata-lipsa-na-vitamin-s-n-13036 Какво представлява скорбутът? Скорбутът е заболяване, зася

Скорбут - хроничната липса на витамин СПрочети още на: Скорбут - хроничната липса на витамин С | Puls.bg - https://www.puls.bg/aktualno-c-6/skorbut-khronichnata-lipsa-na-vitamin-s-n-13036 Какво представлява скорбутът? Скорбутът е заболяване, зася

  Скорбут - хроничната липса на витамин СПрочети още на: Скорбут - хроничната липса на витамин С | Puls.bg -   https://www.puls.bg/aktualno-c-6/skorbut-khronichnata-lipsa-na-vitamin-s-n-13036  Какво представлява скорбутът?     Скорбутът е заболяване, зася
Скорбут - хроничната липса на витамин СПрочети още на: Скорбут - хроничната липса на витамин С | Puls.bg -
 
https://www.puls.bg/aktualno-c-6/skorbut-khronichnata-lipsa-na-vitamin-s-n-13036
 
Какво представлява скорбутът?
 
 
 
Скорбутът е заболяване, засягащо целия организъм, дължащо се на хроничен дефицит на витамин С (аскорбинова киселина). Това означава, че скорбутът е вид авитаминоза (липса на витамин). По-точно, скорбутът е авитамоноза С. Заболяването възниква в условията на продължително ограничаване на хранителния прием и лишаване от свежи плодове и зеленчуци. Скорбутът е бил най-често срещан сред моряци и пътешественици. Днес, скорбут може да се развие в условията на трайно недохранване.
 
 
 
2. Как се развива скорбутът?
 
 
 
Заболяването се развива поради липсата на витамин С, който е необходим за протичането на голям брой жизнени процеси във всички тъкани на тялото. В резултат на това, много тъкани и процеси са засегнати. Витамин С участва в синтеза на колаген, поради което липсата му се проявява най-силно в костите и кръвоносните съдове.
 
 
 
3. Какви са симптомите на скорбут?
 
 
 
След продължително лишаване от източници на витамин С, заболяването започва с общо неразположение и летаргия. 1 -3 месеца след това се появяват болки в костите и задух. Може да се наблюдават още болка в мускулите, загрубяване на кожата, трудно зарастване на рани и психични промени. Особено характерно е кървенето от венците и носа, след което зъбите започват да се клатят. В късните етапи се наблюдават жълтеница, отоци по цялото тяло, понижаване на отделянето на урина, невропатия, треска и конвулсии. Ако аскорбинова киселина не бъде внесена навреме, скорбутът е фатален.
 
4. Как се поставя диагнозата?
 
 
 
Поради специфичната си клинична картина и патогенеза, скорбутът може да бъде диагностициран само въз основа на клиничната картина и хранителния прием на пациента.
 
 
 
5. Какво е лечението на скорбута?
 
 
 
Лечението се провежда с незабавно внасяне на витамин С под формата на лекарствени продукти и увеличен внос с храната.
 
 
 
6. Каква е профилактиката на скорбута?
 
 
 
Появата на скорбут може да бъде предотвратена чрез здравословно хранене и редовен прием на храни, богати на витамин С – цитрусови плодове, папая, ягоди, пипер, домати, киви и др.
 
Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.
Прочети още на: Скорбут - хроничната липса на витамин С | Puls.bg - https://www.puls.bg/aktualno-c-6/skorbut-khronichnata-lipsa-na-vitamin-s-n-13036