БИЛКИ-ПО НОМЕРА ОТ 1 ДО 490 ОТ А ДО Я САМО ТУК
Copyright © 2023. All Rights Reserved

Арника - Arnica montana L.

Арника - Arnica montana L.

Арника
Arnica  montana L.


Арниката е едно изключително подходящо за култивиране лечебно, етеричномаслено и медоносно растение в климатичните условия на България, но, за съжаление, абсолютно непознато като такова у нас.

Много рядко се среща в селските градинки като декоративно растение. Неговата родина са планините на Испания и Франция. В цяла Западна Европа това растение е сред най-отглежданите в култура като лечебно и въпреки всичко неговото търсене на билковия пазар не намалява.

Арниката е многогодишно тревисто растение с късо, цилиндрично коренище, червеникавокафяво на цвят.

От това коренище излизат голям брой тънки коренчета. Стъблото е високо и окосмено. Цветовете са жълто-оранжеви, събрани в кошнички на върха на стъблото. Цъфти през май-септември. Да се различава от невена! Цялото растение има силна и приятна миризма.

Внимание! Цялото растение е отровно!

Употребяеми части:
За лекарствени средства се използват цветовете на арниката , които се берат без дръжките. Те съдържат етерично масло, багрилни вещества, органични киселини, мазнини, захари и др. От тях се произвеждат ценни лекарства, поради което това растение се култивира в много страни на Европа.

Химичен състав: Цветните кошнички съдържат етерично масло. Коренището съдържа етерично масло, серни съединения, изомаслена и мравчена киселина, дъбилни вещества, инулин, восък, слизести вещества и др.

Лечебно действие и приложение:   
- Кръвоспиращо, маточно.
- стимулиращо и възбуждащо сърцето и централната нервна система.
- прилага се при маточни кръвоизливи в следродовия период при недостатъчно обратно развитие на матката. Има благоприятен ефект при гръдна жаба и сърдечна слабост.
- употребява се още при парализи, епилепсия, задух, бронхит, равматизъм, мозъчни, очни и кожни кръвоизливи при диабетици и др.
- външно за компреси при рани, циреи, изгаряния, навяхвания, при ударено, за гаргара при зъбобол.
- във ветеринарната медицина – за налагане при ударено, подкожни кръвоизливи, парализи.

Като продукт се предлага:

Арника - цвят 

Може да се използва при: парализи, епилепсия, задух, бронхит, ревматизъм, мозъчни, очни и кожни кръвоизливи, възбужда сърцето и централната нервна система, гръдна жаба, сърдечна слабост

Начин на употреба: 2 супени лъжици от билката киснат половин час в 400гр. вряла вода. Пие се по 1 кафяна чашка 4 пъти дневно преди ядене.

5,00 лв.
добави в количката
Моля, изберете:
Подобни продукти
Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!