БИЛКИ-ПО НОМЕРА ОТ 1 ДО 490 ОТ А ДО Я САМО ТУК
Copyright © 2023. All Rights Reserved

ЯСЕН - КОРА, Опаковка от 50 грама, Цена: 5,60 лв.

ЯСЕН - КОРА, Опаковка от 50 грама, Цена: 5,60 лв.

 

Ясен

 

Ясенът (Fraxinus) (нарича се още „оксен“ и „осенен, оксан) род широколистни  дървета. В България се намират по склоновете на Стара планина, Рила и Родопите. Срещат се и в областите край Дунава, р. Камчия и др.

Ясеновото дърво е високо до 40 m, обикновено достига дебелина до 1 метър в диаметър, а възраст – до 250 години. Най-дебелото ясеново дърво в България се намира в Лонгозната гора, с. Старо Оряхово, Варненско. Обиколката на дънера му е 9 m, а височината – 30 m.

Кората на ясена е мрежовидно напукана, зеленикава до кафява. Листата са сложни. Състоят се от 3 до 17 приседнали (без дръжка) продълговати листчета, назъбени по краищата. Цветовете приличат на светлозелени дребни снопчета. Развиват се през април, преди разлистването. В съцветията има и мъжки, и женски цветове. Такива цветове се наричат двуполови. Семето е дълго, плоско, поставено в продълговато крилце, дълго до 4 cm. Крилцето е леко врязано на върха. Семената узряват през октомври. Засяват се напролет или наесен на дълбочина 3 – 4 cm. Преди посева се поставят да преседят във влажен пясък около 2 месеца. Дърветата започват да дават семена към 40 години.

Ясеновото дърво се отличава с бърз растеж още в млада възраст. Особено добре вирее край влажните долини, върху почви, богати на минерални вещества. Най-напред се развива централният корен, а след това и страничните дълбоки корени, с помощта на които ясенът черпи хранителни вещества от различните слоеве на почвата.

Дървесината на ясена е тежка, здрава, жилава. Високо се цени в мебелното производство. Употребява се за направа на спортни уреди, в корабостроенето и др. Като красиво декоративно дърво се използва в парковете и градините. Кората му се употребява в бояджийството. Листата и семената са храна за добитъка. Цветовете и кората се използват в народната медицина.

  

ЯСЕН - КОРА

 

Опаковка от 50 грама

 

Може да се използва при:

 

@ Кръвоизливи и стомашни разстройства.

 

@ Приготвено по същия начин за жабурене при парадонтоза и кървящи венци

 

Начин на приготвяне и дозировка:

 

1 супена лъжица от билката кисне 10 минути в 500 грама гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 120 грама преди ядене.

 

Електронен магазин:

 

https://dimitrinkalom777.com

 

Телефон за повече информация: 0889893098

5,60 лв.
добави в количката
Моля, изберете:
Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!