БИЛКИ-ПО НОМЕРА ОТ 1 ДО 490 ОТ А ДО Я САМО ТУК
Copyright © 2023. All Rights Reserved

Явор - кора,  Опаковка от 40 грама, Цена: 5,60 лв.

Явор - кора,  Опаковка от 40 грама, Цена: 5,60 лв.

Явор

Явор, или клен (Acer), е род дървета и храсти, класифицирани в семейство Sapindaceae, а според някои класификации – в самостоятелно семейство Aceraceae. Произходът на латинското име на рода е неясен; според една хипотеза то идва от acris (остър) заради твърдостта на дървесината, използвана в миналото за изработване на копия.

Характеристика

За явора е характерно срещуположното разположение на листата, които обикновено са длановидно нарязани, въпреки че някои видове имат перести или ненарязани листа. Яворът цъфти в края на зимата или началото на пролетта, при повечето видове едновременно или непосредствено преди появата на листата, а при някои дори преди това. Цветовете са малки и непривличащи вниманието. Имат по 5 чашелистчета, 5 венчелистчета с дължина 1 – 6 mm, 12 тичинки с дължина 6 – 10 mm, подредени в два пръстена по шест, и 1 или 2 пестика. От няколко седмици до шест месеца след цъфтежа от дърветата падат голям брой семена. Плодовете са характерни двойни крилатки, оформени така, че да се въртят, докато падат, и да отнасят семената на значителни разстояния.

Стопанско значение

В културата

 

В традиционния български фолклор яворът е сред най-почитаните дървета, като понякога под тях се устройват оброци. Смята се, че някои предмети, изработени от яворово дърво, имат особени свойства – кавалите, с които могат да се омайват самовили, трябва да са яворови; яворова чаша се използва при брачни обреди, като запояването на младоженците за успешно съжителство; младоженката донася като част от зестрата си яворово ведро, което я предпазва от змейове и самовили

 

 

 

Явор - кора при: кървящи венци, хемороиди, мъчно заздравяващи рани, обилна менструация 0889893098

Явор - кора

Опаковка от 40 грама

Може да се използва при:

@ Афтоза и кърващи венци за жабурене;
@ Вътрешно при хемороиди;
@ Обилна менструация;
@ Мъчно заздравяващи ран.

Начин на приготвяне и дозировка:

1 супена лъжица от билката ври 2 минути в 400 грама вода. Прецежда се след изстиване и се приема 3 пъти дневно по 100 грама преди ядене. За жабурене се приготвя по същия начин.

Електронен магазин:

https://dimitrinkalom777.com

 Телефон за повече информация: 0889893098

Моят ютуб канал посетете и се абонирайте! Пускам линк:

https://www.youtube.com/channel/UCnDni9zFmXn2ERonR_Wq57A

Благодаря на всички, които се абонирахте за моят ютуб канал!

 

5,60 лв.
добави в количката
Моля, изберете:
Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!