БИЛКИ-ПО НОМЕРА ОТ 1 ДО 490 ОТ А ДО Я САМО ТУК
Copyright © 2023. All Rights Reserved

ЛОПЕН - цвят,  Опаковка от 40 грама Цена: 4,70 лв. По-дълго описание

ЛОПЕН - цвят,  Опаковка от 40 грама Цена: 4,70 лв.

Лопен - Verbascum phlomoides L. 

Лопен
Verbascum phlomoides L.

Двегодишни мъхесто влакнести тревисти растения. През първата година обра­зуват само листната розетка, а през втората право, неразклонено, до 1,5 м високо стъбло с последо­вателни листа.

При V. phlomoides стъбловите листа са приседнали, полустъблообхващащи, а при V. thapsiforme низбягват почти по цялата дължина на междувъзлията, т.е. листната петура продължава надолу по стъблото и под мястото на прикрепване, като е сраснала с него и затова стъблото изглежда крилато.
Цветовете са жълти, събрани на върха на стъблото в многоцветни силно удължени класовидно гроздовидни съцветия.

  Прицветниците при V. phlomoides са 1 — 1,5 см дълги, а при V. thapsiforme от 1,5 до 4 см. Чашката и венчето са дълбоко петделни.

При V. phlomoides дяловете на чашката са ланцетни и на върха изведнъж стеснени в осил, а при V, thapsiforme са яйцевидни, на върха заострени. но без осил. Тичинките са 5, сраснали за венчето. Дръжките на горните 3 по-къси тичинки са покрити с белезникави власинки. Плодът е многосеменна кутийка. Цъфтят юни—август.

Използва се венчето с прикрепените към него тичинки без чашката (Flores Verbasci). Дрогата се получава от двата описани вида. Освен тях у нас са разпространени още около 30 вида лопен, от които V. phlomoides и V. thapsiforme.

Съставки: Съдържа до 2% слузни вещества, около 20% захари, сапонини, иродоида аукубин, флаваноновия гликозид хесперидин (хесперитин-7-рутинозид), каротеноидните багрила (3-каротен и α-кроцетин, следи от етерично масло и кумарини.

Срещат се по сухи тревисти места, песъчливи и каменливи склонове, из редки храсталаци, по необработваеми площи, край пътища и огради в цялата страна.

Лопенът има омекчаващо, противовъзпалително и отхрачващо дей­ствие, дължащо се на съдържащите се в него сапонини и слузно вещество.

В народната медицина се употребява при заболявания на диха­телната система: бронхит с обилна бронхиална секреция, бронхиална астма, кок­люш, остър катар на горните дихателни пътища с пресипнал глас и др. Използва се още при възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, диария, чернодробно-жлъчни заболявания. Под формата на запарка понякога се прилага като външно омекчаващо и противовъзпалително средство за гаргара и плакнене на устата и гърлото и за бани при скрофулоза. Дрогата от лопен влиза в състава на гръдни чаеве.

Начин на употреба - Приготвя се запарка от 1 супена лъжица ситно нарязан цвят от лопен и 250 см3 вряща вода. Пие се по 1 винена чаша 2—3 пъти на ден.

Като продукт: Лопен -  листа 

Може да се използва при: кашлица, бронхит, задух, магарешка кашлица, пресипнал глас, чернодробни заболявания, туберколоза, диария, фаренгит и др.

Начин на приготвяне: 1 супена лъжица от билката се залива с 300 грама вряла вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.

Билков чай, добавка към храната.

ЛОПЕН – цвят

Опаковка от 40 грама.

Може да се използва при:


@ Кашлица;
@ Бронхит;
@ Задух;
@ Магарешка кашлица;
@ Пресипнал глас
@ Чернодробни заболявания;
@ Туберкулоза;
@ Диария;
@ Фарингит и др.


Начин на приготвяне и дозировка:
1 супена  лъжица от цветовете  се залива с 300 грама вряла вода и се остава да кисне 1 час. Пие се по 120 грама преди ядене 3 пъти дневно!


Електронен магазин: 

https://dimitrinkalom777.com

Телефон за повече информация: 0889893098

4,70 лв.
добави в количката
Моля, изберете:
Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!