БИЛКИ-ПО НОМЕРА ОТ 1 ДО 490 ОТ А ДО Я САМО ТУК
Copyright © 2023. All Rights Reserved

Левурда – корен, Опаковка от 10 грама, Цена: 4,90 лв.

Левурда корен, Опаковка от 10 грама, Цена: 4,90 лв.

 

Левурда

 

Левурдата (Allium ursinum L.), наричана още мечи лук, див чесън, див лук[1] и чремош, е многогодишно луковично растение.

 

Произход на названието

 

Понятието „левурда“ произлиза от румънската дума „leurdă“, чийто произход е спорен, навярно пренесен от албански (hudërë) или от гръцката дума „λεβυρήδης“ със суфикс – idă[2]. Названието „мечи лук“ е всеобщо за голяма част от индоевропейските езици. Твърди се, че е произлязло от факта, че мечките консумират растението след зимен сън[3].

 

Старобългарската дума чрѣмошъ е употребена за първи път в глаголическия ръкопис „Псалтир на Димитър Олтарник“. Българският ботаник д-р Д. Георгиев свързва етимологията на думата с употребата на дивия чесън за лечение на циреи.[4] Допълнителни сведения по етимологията на „чремош“ дава и унгарският лингвист Maria Magdolna Tatar.[5]

 

Ломешкàта левурда(Allium lomecium), намираща се само в горите на Lomets, притежава уникални по рода си свойства. Благодарение на обогатените с минерали горски почви, по които вирее левурдата, тя е богата на есенциални аминокиселини и натурални антиоксиданти.

 

 Левурда - корен

Опаковка от 10 грама.

Може да се използва при:

@ Атеросклероза;

@ Бяло течение;

@ Високо кръвно налягане;

@ Глисти;

@ Чернодробни страдания;

@ Газове;

@ Болки в стомаха;

@ Задух;

@ Безсъние;

@ Неврози.

Начин на приготвяне и дозировка: 1 кафена лъжица от билката кисне един час в 500 грама гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 120 грама преди ядене.

Електронен магазин:

https://dimitrinkalom777.com

Телефон за повече информация: 0889893098

4,90 лв.
добави в количката
Моля, изберете:
Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!