БИЛКИ-ПО НОМЕРА ОТ 1 ДО 490 ОТ А ДО Я САМО ТУК
Copyright © 2023. All Rights Reserved

Змийско мляко Chelidonium Majus L. брадавично цвете, желтеничава трева, желтеникав бурен, желтяниче, лишайче

Змийско мляко
Chelidonium Majus L.
брадавично цвете, желтеничава трева, желтеникав бурен, желтяниче, лишайче


Описание:
Многогодишно тревисто растение с оранжев млечен сок Стъблата са разклонени, 30-60 см високи. Листата са пересто наделени, отгоре зелени, отдолу сивозелени. Цветовете са жълти, събрани по 2-6 в съцветия с дълги дръжки. Венчето е четирилистно, а тичинките са многобройни. Плодът е 3-5 см дълга едногнездна шушулковидна кутийка.

Цъфти през април - юни.

Разпространение:
Среща се из каменливи, влажни, сенчести места, из храсталаци и разредени гори в цялата страна.

Употребяема част:
Използват се стръковете. Събира се цялата надземна част малко преди разцъфтяване.

Действие:
Билката притежава бактерицидни свойства. Пресният сок, както и отварата от билката задържат растежа на патогенните гъбички. Тя притежава спазмолитично, успокояващо, жлъчегонно, противовъзпалително действие.

Приложения:

• за лечение на чернодробни болести - жълтеница, жлъчнокаменна болест
• за лечение на гастрит, колит и други
• при бъбречни заболявания и отоци, при лошо храносмилане, хемороиди
• при високо артериално налягане, за регулиране на менструационния цикъл
• при скрофули, глисти и при някои кожни болести - брадавици и др.
• във вид на маслен или воден извлек билката намира приложение в стоматологичната практика за лечение на язвен и афтозен стоматит и пиорея; в гинекологията - за лечение на ерозии на шийката на матката и трихомонаден колпит
• В дерматологията змийското мляко се използува за лечение на брадавици, мазоли, лишеи, екземи, рак на кожата  външно под форма на унгвенти и със свеж сок от растението, като всекидневно трикратно се третират поразените участъци. В отвара от растението са къпели децата при различни кожни заболявания.
Змийското мляко се прилага за лечение на псориазис под форма на горещи вани, унгвенти (с равни части свинска мас) и спиртни разтвори (20%) вътрешно.
В експерименти върху животни екстракт от змийско мляко при местно приложение оказва известно противотуморно действие.
Народната медицина препоръчва дрогата и при подагра, при отоци като диуретично средство, при малария, за регулиране на менструацията, при кожна туберкулоза, коремен тиф, импетиго, псориазис, а млечният сок - за премахване на брадавици.

Външно приложение:
Препоръчва се при туберколоза на кожата, при брадавици и пигментни петна, за къпане в отвара; при рани и язви (мазане с млечния сок, бани или налагане с отвара от билката). Пресен сок, смесен със свинска мас и дъвка (1:10:1) се прилага за мазане при рак на кожата, псориазис, импетиго.

Вътрешно приложение:
1 супена лъжица от билката се залива с 400 мл вряла вода. След изстиване се прецежда и се пие по 1 супена лъжица 15 минути преди ядене, 4 пъти дневно.

Внимание!
В по-големи дози растението е отровно (в резултат на съдържащите се в него алкалоиди). Предизвиква възпаление на лигавицата на стомаха и червата с диария, обща слабост, гърчове и др. Да се приема само по лекарско предписание!


4,90 лв.
добави в количката
Моля, изберете:
Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!