БИЛКИ-ПО НОМЕРА ОТ 1 ДО 490 ОТ А ДО Я САМО ТУК
Copyright © 2023. All Rights Reserved

Исландски лишей - Cetraria Islandica

Исландски лишей - Cetraria Islandica

Исландски лишей
Cetraria Islandica

Този "северен" лишей, който заема необгледни пространства в лесотундрите и тундрите на Европа, Азия и Америка, у нас се среща само във високите планини, и то главно по най-високите им части. И винаги ще го видите да расте само върху мъховете, които покриват почвата към горната граница на горите, сред високопланинските клекови, хвойнови и боровинкови храсталаци и над тях, в безлесния алпийски пояс на планините.

Исландският лишей се отнася към групата на храстовидните лишеи. Талусът му расте изправен и е многократно наделен на почти правилно виловидно разклонени, широки от 0,5 до 3 см хрущялнокожести дялове, които оформят храстчета, високи от 3 до 12 см. Самите дялове са лентовид-ни, плоски до плитко улейовидни или само ръбовете им са слабо завити. Те са със зелено-кафява или сивкаво-до тъмнокафява матова или слабо лъскава горна страна. Долната страна е обикновено малко по-светла и с многобройни белезникави петна. В основата обаче дяловете са винаги кървавочервено обагрени.

Важен отличителен белег на исландския лишей е наличието на бодиловидни, но небодливи реснички по краищата на дяловете му, които са най-големи в основата им, а нагоре издребняват и към върховете им понякога изобщо изчезват.

По този белег исландският лишей може да се смеси единствено с къдравата цетрария. Дяловете на нейния талус обаче са по-тесни и са тръбовидно завити, а по долната им страна няма белезникави петна.

Плодните тела на исландския лишей — апотециите, се развиват по краищата или по върховете, върху горната страна на по-разширените дялове на талуса. Те са плиткопа-ничковидни с диаметър до 1,5 см и имат цвета на самия талус.

Исландският лишей (често ще чуете да го наричат неправилно исландски мъх) от незапомнени времена е заел почетно място сред билките, с които хората лекували различни болести.

Под формата на отвара, запарка или желе той се използувал при гастрити, колити, задух, туберкулоза, липса на апетит. С водна отвара от исландски лишей лекували също гнойни рани и рани от изгаряния.

По-късно и официалната медицина потвърдила лечебните свойства на исландския лишей. Затова името му, съпроводено с точното му описание и със сведения какви вещества съдържа, какви болести лекува и как да се използува, ще намерите във всяка книга, посветена на лекуването с билки.

Като продукт:
Исландски лишей - суха надземна част

Може да се използва при: кашлица, бронхит, задух, язва, заболявания на пикочните пътища, черния дроб и червата.
Външно: при гнойни рани и изгаряния.
 

Електронен магазин:

https://dimitrinkalom777.com

Телефон за повече информация: 0889893098

5,90 лв.
добави в количката
Моля, изберете:
Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!