БИЛКИ-ПО НОМЕРА ОТ 1 ДО 490 ОТ А ДО Я САМО ТУК
Copyright © 2023. All Rights Reserved

СЕЛИМ - корен, Опаковка от 40 грама, Цена: 4,90 лв.

СЕЛИМ - корен, Опаковка от 40 грама, Цена: 4,90 лв.

Селим  

Селим – полезно растение и ароматна подправка

Селим, познат още като девисил (лат. Levisticum officinale) е многогодишно тревисто растение от семейство Сенникови (Apiaceae). Стеблото може да достигне в изправено положение до над 100 см. Стеблата са високи, кухи, голи, надлъжно набраздени, разклонени. Листата са едри, тъмнозелени, долните са на дръжки, а горните – приседнали. Цветовете са жълто-зелени сложни сенници. Селимът е със силна миризма, с месест многоглав корен. Цъфти активно между юли и август. У нас билката се отглежда из градините като подправка. Естествени находища на растението се срещат в Западна Азия, култивирано е в цяла Европа.

 Действие и приложение. Като храна и лекарство девисилът е известен още на римляните. В ранното средновековие англичаните го използвали за получаване на тонизиращи напитки.

Лечебните свойства на селимът се дължат на наличието на етерично масло в състава му. То придава на растението специфичен вкус и аромат.

 Девисилът подпомага дейността на стомаха и червата. Той засилва чревния мотилитет и е подходящ за приложение при запек. Коренът на растението има холеретичен ефект и засилва апетита. Препоръчва се при липса на апетит, подуване на стомаха и други стомашни проблеми. Сухата билка се използва като помощно средство при лечението на подагра, а също и при проблеми с уринирането.

 Растението е много добро за профилактика на очните заболявания. Съдържанието на каротен в листата на растението възстановява зрителните функции и понижава очното налягане. Девисилът благоприятства дейността на нервната система. Помага при неврози и безсъние. В народната медицина растението се използва при лечение на сърдечни заболявания.

 От незапомнени времена девисилът се добавя към храната не само заради вкуса, но и като естествен афродизиак. Селимът се използва и в козметиката. Отварата от растението се използва за подсилване на косата, а също така й придава блясък. Отварата е полезна и за кожата на лицето, ефективна е за лечение на акне и тонизира.

 Химичен състав. Изсушеният корен съдържа танини, 0,6 – 2% етерично масло, чиято миризма се дължи на основната съставка – бутилфталид. В корените се съдържат още органични киселини, кумарини, каротен и т.н.

 Дрога. За лечебни цели се използва изсушеният корен на селима.

  

СЕЛИМ - корен, при: задръжка на течности, анемия, бъбречни камъни, алкохолизъм, 0889893098

СЕЛИМ - корен

Опаковка от 40 грама.

Може да се използва при:

@ Задръжка на течности;

@ Затруднено храносмилане;

@ Анемия;

@ Бъбречни камъни;

@ Сърдечни и чернодробни заболявания;

@ Алкохолизъм.

Начин на приготвяне и дозировка:

2 супени лъжица от билката врат 3 минути в 500 грама вода. Прецежда се и се изпива на 3 пъти дневно по 120 грама преди ядене!

Електронен магазин:

 https://dimitrinkalom777.com

 Телефон за повече информация: 0889893098

 

 

4,90 лв.
добави в количката
Моля, изберете:
Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!