БИЛКИ-ПО НОМЕРА ОТ 1 ДО 490 ОТ А ДО Я САМО ТУК
Copyright © 2023. All Rights Reserved

ХАМАМЕЛИС, Опаковка от 20 грама, Цена: 5,90 лв.

ХАМАМЕЛИС, Опаковка от 20 грама, Цена: 5,90 лв.

Хамамелис – същност и ползи

 Хамамелис можем да срещнем под формата на храст или ниско дръвче с красиви жълтеникави цветове.

В буквален превод името му означава „заедно с плода“, защото цъфти по времето, по което узряват миналогодишните му плодове.

 Какво представлява хамамелисът?

Хамамелис – Hamamelis Virginiana е широколистно растение с много силни лековити свойства, които можем да използваме по различни начини. Познат е още под името Вирджински орех.

Расте в периода между месеците септември и ноември. Родом е от Северна Америка, среща се често в Китай и Япония и се използва в народната медицина в САЩ.

Достига височина до 6, рядко до 12 метра, цъфти края на есента, има малки венчелистчета, листата са широки и овални с къси дръжки.

Хамамелисът е непретенциозно за отглеждане дръвче/храст. Предпочита дренирани почви със редна влажност, но може да вирее и в глинести такива.

Семената му са ядливи и леко мазни, консумират се варени или сурови. Сравняват се с вкуса на шам фъстък.

Едно от наименованията му – Witch hazel (witch-вещица) идва от мита, че раздвоените клонки се използвали за радиестезия – вид гадаене за локализиране на подземни води.

 Състав

Хамамелис Вирджиния съдържа много фенолни съединения, като това включва танини, фенолни киселини и флавоноиди.

Съдържа също така:

  • Хамамелитанини
  • Галова киселина
  • Проантоцианидини
  • Кемпферол и кверцетин

Съдържа и малки количества:

  • Сафрол и евгенол
  • Смола, восък и холин

 Къде намира приложение?

Тази билка е използвана още през вековете от индианците в Северна Америка. С нея  лекували най-вече рани и различни видове кожни заболявания. 

Терон Понд е човекът, който пръв забелязва този така наречен лек и го разкрива на модерната медицина.

Поради “магическите“ свойства на хамамелиса, дължащи се главно на многобройните тайни в състава му, хората в медицината определено проявяват интерес към растението.

Листата, клонките и кората се използват за производството на различни медикаменти. За лечение на определени състояния може да се прибави и към билкови чайове в малки грамажи.

Интересно за вирджинския орех е, че запарката му се използва за почистване на различни повърхности от петна или за връщане на блясъка на аксесоари от естествени метали.

Вирджински орех може да си набавим директно от аптеки под формата на добавки или да закупим продукти, които вече го имат в състава си.

Вода от хамамелис

Тя е източник на етерични масла, използва се в козметиката и за лечение на рани. Прави се от дестилирани на пара клонки и листа.

Кората

Съдържа много танини, етерично масло и флавоноиди. Помага при неспецифична диария или проблеми с менструалния цикъл.

Екстракт от хамамелис се препоръчва в случай на възпалени венци, кожни наранявания, разширени вени и други.

Листенца

Те са източник на етерично масло танини, флавоноиди и производни на кафената киселина. Използват се изсушени за малки наранявания по кожата, хемороиди, разширени вени, локални възпаления на лигавицата и кожата.

 

Какви полезни свойства има?

Хамамелисът се е използвал още от индианците за облекчаване на различни болки и наранявания.

Определян като растение с магическо действие. “Съвременни вещици“ препоръчват отвара от кората в случай на разбито сърце или борба със зли сили.

Днес билката се използва за много несгоди или заболявания, свързани с тялото.

Облекчава възпалението и дразненето на кожата

Хамамелисът съдържа различни съединения, галова киселина и танини, които имат силни противовъзпалителни качества.

Съдържа антиоксиданти, помагащи за възпирането на възпаления и неутрализирането на свободните радикали.

Може да бъде полезен и в случаи на акне, екземи или псориазис.

Нанасянето му върху чувствителна кожа има ефект при третирането на засегната, възпалена или раздразнена кожа.

При проучване, състоящо се от 40 души, се установява, че, масажирайки се с лосион с 10% екстракт от хамамелис, се намалява възпалението на кожата.

Помага при хемороиди и други кръвоизливи

Облекчава следните състояния:

  • Хемороиди
  • Разширени вени
  • Стоматологични проблеми

Хемороидите се образуват от подуването и възпалението на вените в ануса и ректума, което довежда до симптоми като сърбеж и кървене. Хамамелис се използва за облекчаване на тези симптоми. Все още се провеждат изследвания, но се твърди, че може да дори спре кървенето, причинено от хемороидите.

Има благоприятно влияние върху цялата венозна система.

Германската комисия приема хамамелиса като средство за лечение на разширени вени. Препоръчва се нанасянето на мехлем с вирджински орех 3 пъти в седмицата.

Билката се използва и за спиране на кървенето на венци и при изваждане на зъб, като разтворът от билката се нанася с много добре напоен тампон.

Бори се с акнето и предпазва кожата

Хамамелисът има стягащо действие, което помага за свиването на порите. Това пречи на бактериите, виновници за акнето, да заразят кожата.

Поради това той е в състава на много козметични продукти, предотвратяващи подобни състояния.

Хамамелисът съдържа танин, което е естествено растително съединение със силни антиоксидантни свойства. Може да действа като щит за кожата, ако се приложи локално.

Облекчава чувствителността на скалпа

Причина за чувствителност на скалпа могат да бъдат много фактори като различни дерматологични заболявания или козметични продукти, например боя за коса.

При нанасяне на вирджински орех върху скалпа, той  може да облекчи симптомите на сърбеж и чувствителност.

Това е доказано от проучване сред 1373 души, които използвали шампоани с хамамелис. Твърди се, че помага и при състояния на пърхот и сухота, но все още протичат изследвания за официално потвърждение.

Успокоява болното гърло

Поради по-горе изброените ползи, хамамелисът се използва и за облекчаване на болки в гърлото. Варят се 5 мл от билката с 240 мл вода за 10 минути. След това с получената течност се прави гаргара.

Твърди се, че помага при подуване, болка, нежелана слуз, но липсват утвърдени доказателства по темата.

Важно е да се знае, че хамамелис, който се приема орално, може да предизвика раздразнение в стомаха заради съдържанието на танин, така че трябва да се внимава.

Желателна е консултацията с лекар, ако имате притеснения.

При подуване и стрии

Благодарение на стягащите свойства на хамамелиса, при наличие на торбички под очите и подпухналост, се препоръчва тампонирането на засегнатите зони вечер преди лягане с водо-алкохолен разтвор от билката.

Поради вече споменатите стягащи свойства, хамамелис се използва и за лечение на стрии. Употребява се най-често след период на бременност.

Предпазва от инфекция и слънчеви изгаряния

Проучвания показват, че вирджинският орех може да бъде от полза в борбата с някои видове вирусни инфекции като човешки папилома вирус и грип А.

Има потенциал и срещу херпес и афти.

Дерматолози препоръчват хамамелиса поради хидратиращите му свойства, благодарение на които се създава защитен слой върху кожата.

Билката засилва заздравяващия процес и може да се нанесе върху тялото и след евентуално изгаряне.

 Безопасно ли е?

Повечето хора могат да използват хамамелис безопасно с минимален риск от нежелани странични ефекти. Преди употреба е желателно да се направи тест за алергия.

Може да се прилага пряко върху кожата няколко пъти дневно, зависи как реагира тя, и да се използва като лечение срещу хемороиди след изхождане.

Трябва да се отбележи и това, че често екстрактът от хамамелис се смесва със спирт, което го прави много изсушаващ. Към чистия екстракт обаче може без проблем да добавим алое вера, превръщайки го в страхотен крем за лице.

В хамамелиса се съдържа канцерогенното вещество сафрол, но е в много малки количества, за да бъде причина за притеснение.

 Заключение

Хамамелисът има стягащо свойство, антивирусни и противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат използвани при лечение на различни състояния.

Не трябва да се прекалява с консумацията му, тъй като в състава си има вещества, с които, ако се прекали, могат да предизвикат симптоми на дразнене в стомаха и повръщане.

Все още не са разгърнати пълните възможности и ползи от употребата на хамамелис и продължават изследванията върху действието му.

Какво е хамамелис?

Хамамелис – Hamamelis Virginiana е широколистно растение с много силни лековити свойства, които можем да използваме по различни начини. Познат е още под името Вирджински орех.

Полезен ли е хамамелисът?

Хамамелисът се е използвал още от индианците за облекчаване на различни болки и наранявания. Днес билката се използва за много несгоди или заболявания свързани с тялото.

Хамамелис в козметиката?

Хамамелисът се съдържа се в много мехлеми, лосиони, кремове. От години назад намира приложение и в медицината.

НА ПАКЕТЧЕТО ПИШЕ СЛЕДНОТО ЗА БИЛКАТА:

Хамамелис може да се използва при хемороиди, разширени вени, кожни възпаления, стомашни, чревни кръвоизливи. 0889893098

Хамамелис

Опаковка от 20 грама

Хамамелис може да се използва при:

@ Хемороиди;

@ Разширени вени;

@ Кожни възпаления;

@ Стомашни;

@ Чревни кръвоизливи.

Начин на приготвяне и дозировка:

1 супена лъжица от билката кисне 10 минути в 500 грама гореща вода. Прецежда се и се пие три пъти дневно по 120 грама преди ядене.

Електронен магазин:

https://dimitrinkalom777.com

Телефон за повече информация: 0889893098

Моят ютуб канал посетете и се абонирайте! Пускам линк:

https://www.youtube.com/channel/UCnDni9zFmXn2ERonR_Wq57A

Благодаря на всички, които се абонирахте за моят ютуб канал!

 

 

5,90 лв.
добави в количката
Моля, изберете:
Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!