БИЛКИ-ПО НОМЕРА ОТ 1 ДО 490 ОТ А ДО Я САМО ТУК
Copyright © 2023. All Rights Reserved

Кукувича прежда, Опаковка от 20 грама, Цена: 6,90 лв.

Кукувича прежда, Опаковка от 20 грама, Цена: 6,90 лв.

Кукувича прежда

Кукувичата прежда (Cuscuta europaea) е паразитно пълзящо растение, виреещо в умерения, субтропичния, тропичния и екваториалния пояс. По време на еволюцията листата са изчезнали и е останало само стъблото, с което кукувичата прежда се увива около тревисти растения. Върху него след време се появяват семена. Растението не може да живее без гостоприемник, но не задължително остава прилепен за един-единствен гостоприемник през целия си живот – дори растението приемник да бъде откъснато и кукувичата прежда да бъде хвърлена сред друга растителност, тя не умира, а продължава да се храни от новото растение и се разпростира на околните растения. Поради тази причина, когато се унищожават засегнати растения, се горят или се изхвърлят далеч от посевите.

Стадии на развитие

Този вид плевел израства от семена, като в първите дни трябва да се долепи до растение, от което да започне да черпи сокове. Кукувичата прежда няма корени, а смукала, с които се закрепва за приемното растение, за да се храни.

Кукувича прежда, като болкоуспокояващо средство

Кукувича прежда, действие и приложение на билката

Cuscuta europaea L.
Английски - Large Dodder, Немски - Teufelszwirn, Френски - Cuscute, Pуски - Повилика европейская
Сем. Convolvulaceae - Поветицови

Основно действие на кукувичва прежда

Кукувичата прежда има установено пургативно, диуретично, болкоуспокояващо действие.

Емпирични данни на кукувичва прежда

Кукувичата прежда се използва предимно като лаксативно, диуретично и болкоуспокояващо средство, а в тибетската медицина - и за кръвоспиране. В Германия билката се прилага при стомашно-чревни заболявания след направени проучвания на немски учени. Външно кукувичата прежда се използва за бани при кожни заболявания. 

Начин на приложение на кукувичва прежда

Отварата от кукувича прежда - 5 г дрога на 200 г вода, се пие по 1 супена лъжица 3 пъти дневно.
Същият декокт се употребява и външно.

Описание и устройство на кукувичва прежда

Кукувичата прежда е едногодишно безхлорофилно паразитно растение, увиващо се около гостоприемника и прикрепващо се чрез смукала. Стеблото е жълтеникаво или червеникаво. Листата са редуцирани до дребни люспи. Цветовете са събрани в сбити приседнали главести съцветия. Чашката е обратно конична, по-къса или равна на венечната тръбица. Венчето е тръбесто - звънесто, на. върха 5-делно, дяловете триъгълни или яйцевидни, изправени или разтворени. Плодът представлява кълбеста, конична или крушовидна кутийка. Кукувичата прежда цъфти от май до октомври.

Разпространение на кукувичва прежда

Кукувичата прежда паразитира по различни тревисти растения и храсталаци, най-често на коприва и хмел. Разпространена е из цялата страна. Освен у нас, кукувичата прежда се среща в цяла Европа без крайния север.

Използваема част на кукувичва прежда

Събраната през време на цъфтежа надземна част на билката (Herba Cuscutae), изчистена с части на растенията, върху които паразитира, нарязана на късове около 40 см и изсушена на тънък пласт при температура до 40°С.

Съдържание на кукувичва прежда

Около 6% танини, гликозида кускутин, флавони, флобафени, лейкоантоциани и неуточнено вещество с пургативно действие.

Кукувичва прежда като опасен паразитен плевел

Кукувичвата прежда е въздушен паразит, чието тяло се е превърнало в нишковидни или въжевидни, къдрави, жълтеникави, зеленикавожълти или червеникаво гладки стъбла без хлорофил. Растенията са лишени от корени, хранят се и се прикрепят към растението гостоприемник с помощта на вендузи - хаусториуми, образувани на места за контакт с подхранващото растение и дълбоко проникващи в неговата тъкан. Извличането на хранителни вещества се дължи на по-високото осмотично налягане на клетъчния сок на паразита.

Кукувичвата прежда паразитизира върху едногодишни и многогодишни треви, храсти и дървета (фуражни бобови култури, промишлени, зеленчукови, пъпеши, декоративни култури, лозя, овощни дървета, ягодоплодни растения, диви треви, храсти и дървесни видове). В допълнение към основните растения гостоприемници, някои видове могат да заразят много растения, принадлежащи към различни семейства. Само няколко вида са специализирани за определени подхранващи растения.

Всмуквайки вода с разтворени в нея органични и неорганични съединения, присадките причиняват метаболитни нарушения в растенията гостоприемници, отслабват и забавят растежа и развитието им. Бързо разрастващ се, паразитът обхваща цели масиви от възприемчиви култури, често причинявайки смъртта на засегнатите растения. Намалява се не само реколтата, но и зимната издръжливост на растенията, а качеството на продуктите се влошава. Тревата, нарязана от сено, заразена с кукувичва прежда, не изсъхва добре, расте плесенясало, губи хранителната си стойност, може да причини болести по животните, а понякога и смъртта им.

Кукувича прежда при запек, задръжка на течности, хемороиди и стомашно чревни заболявания 0889893098

Кукувича прежда,

Опаковка от 20 грама,

Може да се използва  при:

@ Запек,

@ Задръжка на течности,

@ Хемороиди,

@ Кръвоизливи,

@ Стомашно-чревни заболявания!

Начин на приготвяне и дозировка:

1 супена лъжица от билката кисне 10 минути в 200 грама топла вода. Прецежда се и се приема 3 пъти дневно по 1 супена лъжица от отварата.

Електронен магазин:

https://dimitrinkalom777.com

Връзка към видеоклипа:

https://www.youtube.com/live/03KfpRYwXPY?si=Xv566Xbmd0L_6jnQ

Телефон за повече информация: 0889893098

6,90 лв.
добави в количката
Моля, изберете:
Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!