БИЛКИ-ПО НОМЕРА ОТ 1 ДО 490 ОТ А ДО Я САМО ТУК
Copyright © 2023. All Rights Reserved

Ленено семе, Опаковка от 50 грама, Цена: 4,60 лв.

Ленено семе, Опаковка от 50 грама, Цена: 4,60 лв.

Лен - Linum usitatissimum L

Лен
Linum usitatissimum LОписание
Едногодишно тревисто растение (прил. 18), отглеждано предимно като влакнодайна култура. Стъблото е тънко, цилиндрично, 30—120 см високо. Листата са последователни, линейно ланцетни, приседнали, целокрайни, на върха заострени, 2—4 см дълги. Цветовете са с петлистно не­бесносиньо венче.Тичинките са 5. Плодникът е с петгнезден завръз и 5 стълбчета. Плодът е почти кълбовидна, обикновено десетсеменна кутийка. Семената са продълговато яйцевидни, сплескани, в единия край заострени, в другия закръглени, 4 6 мм дълги, кафяви, гладки, лъскави. Цъфти през юни и началото на юли, а плодовете узряват през юли — август.

Използвани части
Използува се лененото семе (Semen Lini), събрано в пълна зрелост. За лечебни цели се предпочита едросеменният маслодаен лен. Приложение намират освен целите ленени семена също лененото брашно (Farina Lini) и лененото масло (Oleum Lini).

Съставки
Лененото семе съдържа 5—12% слузно вещество, на което се дължи омекчавашото, противовъзпалително го и леко слабителното действие. Извличането на слузното вещество от епидермалните клетки се осъществява чрез накисване в студена вода (без загряване!). Съдържа се тлъсто масло (30—45%), в състава на което влизат предимно глицериди на ненаситени висши мастни киселини — линоленова, линолова и олеинова. Лененото масло действува добре при изгаряния. То е ценен източник за получаване на препарати, съдържащи витамин F (условно така е наречена групата полиненаситени мастни киселини), който е изходно вещество за биосинтеза на простагландините в човека. За терапевтичния ефект на лененото семе има значение и съдържащият се в него цианогенен гликозид линамарин (около 1,5%), разпадащ се под действието на фермента линамараза на циановодород, глюкоза и ацетон. В стероловата фракция са установени ситостерол, кампестерол, циклоартенол и холестерол. В лененото семе се съдържат около 20—30% белтъчини, 10—25% въглехидрати, органични киселини, ферменти, витамин А и др.

Действие и приложение
Лененото семе има слабително и омекчаващо действие. Лененото семе е полезно при болни с нарушена обмяна на мазнините. Може да се прилага в диетата на болни с атеросклероза и при затлъстяване. Съдържащото се в семената ленено масло пречи за всмукването на животинския холестерол.

Начин на употреба. Вътрешно се приема извлек, получен от 1 супена лъжица семена, залети с 400 см3 студена вода. След като кисне 2 часа, се изпива по 1 винена чаша 3 пъти дневно.

Външно се правят компреси от счукано ленено семе или ленено масло. По­следното е много подходящо средство при изгаряне, приложено самостоятелно или смесено с варна вода.

Като продукт:
Лен семена /Lini semen/

Състав: Цели семена от Лен – 100 %.
Препоръчва се като меко лаксативно (слабително) средство, омекчаващо и противовъзпалително действие; при възпалителни процеси на кожата.

Да не се употребява при остра чревна непроходимост, възпаление на хранопровода. Ленено семе не трябва да се приема перорално от бременни и кърмещи жени. Да не се употребява от деца под 14 години.
Възможни са реакции като прояви на свръхчувствителност; гадене, колики; нарушаване резорбцията на други едновременно приемани лекарства.
За вътрешно приложение да се използват само цели семена; водният извлек от ленено семе трябва да се приема перорално с достатъчно количество вода, тъй като в противен случай може да доведе до илеус.

Опакова се по 50 g

 

Ленено семе ☎️ 0889893098

Ленено семе

Опаковка от 50 грама.

Може да се използва при:

@ Инфекции на горните дихателни пътища;
@ Пневмония;
@ Бронхиална астма;
@ Хемороиди;
@ Гастрит;
@ Колит;
@ Запек;
@ Бъбречни болести;
@ Диабет;
@ Трудно зарастващи рани;
@ Бяло течение и др.

Начин на приготвяне и дозировка:

2 супени лъжици счукани семена се заливат с 400 грама вряла вода, киснат 1 час. Прецежда се и се пие три пъти дневно по 120 грама преди ядене.

Да не се предозира дневната доза!

Електронен магазин:

https://dimitrinkalom777.com

Телефон за повече информация: 0889893098

Моят ютуб канал посетете и се абонирайте! Пускам линк:

https://www.youtube.com/channel/UCnDni9zFmXn2ERonR_Wq57A

Благодаря на всички, които се абонирахте за моят ютуб канал!

4,60 лв.
добави в количката
Моля, изберете:
Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!