БИЛКИ-ПО НОМЕРА ОТ 1 ДО 490 ОТ А ДО Я САМО ТУК
Copyright © 2023. All Rights Reserved

Кисел трън - корен, Опаковка от 40 грама, Цена: 5,90 лв.

Кисел трън - корен, Опаковка от 40 грама, Цена: 5,90 лв.

Кисел трън - Berberis Vulgaris L.

Кисел трън
Berberis Vulgaris L.


Описание:
Киселия трън се среща ограничено в страната и събирането му като лечебно растение се регулира с ежегодна заповед на министъра на околната среда и водите. Особено отрицателно въздействие оказва събирането на корените като билка. Листопаден бодлив храст. Достига височина 1,5 (3) метра. Бодлите тройноразделени до 2 cm дълги.

Листата са прости, овални или широко елиптични до обратно яйцевидни, с мрежесто жилкуване, бодливо назъбени по ръба, дълги 2,5-5,5 cm, стеснени в къса дръжка, събрани в снопчета по 2-12.

Цветовете са жълти, ароматни, събрани по 15-30 в увиснали, дълги 3-6 cm гроздовидни съцветия.

Плодът сочна, цилиндрична кисела червена ягода, дълга до 1 cm, широка до 0,5 cm, с по 2-3 семена.

Цъфти април-юни.

Корен от кисел трън - събира се през пролетта (март-април) при започване на сокодвижението или през есента (октомври - ноември) след узряване на плодовете. Надземните части се изрязват до основата. С копач се разкопава около растението в радиус 50 cm и на дълбочина до 50-60 cm. След това корените се издърпват с ръце. Събраните корени се изтръскват добре от пръстта, след което се събират в торби, кошове или други съдове.

Корените (и кората им) притежават жлъчкотворно, жлъчегонно и утеротонично действие. Това действие се определя от съдържащите се алкалоиди и предимно от берберина. Отвара от корените и кората от корени или препарати съдържащи алкалоиди от тези дроги засилват образуването и отделянето на жлъчка, подобряват апетита и храносмилането, тонизират маточната мускулатура. Оказват и диуретичен ефект.

Корените и кората от корени на киселия трън са отровни! При предозиране са възможни отравяния! Да се използват само по лекарско предписание.

Плодовете се консумират като храна под формата на сладка, компоти, ликьори и други с леко жлъчегонно и подобряващо храносмилането действие.

 

Като продукт
Кисел трън


Може да се ползва при: възпаление и камъни в бъбреците и пикочния мехур, чернодробни и жлъчни заболявания, маточни заболявания, гной в урината, безапетитие.

Начин на употреба: 1 чаена лъжичка от корените се варят в 300 грама вода 4-5 минути. Прецежда се и се пие 3 пъти по 100 грама преди ядене.

 

Кисел трън - корен

Опаковка от 40 грама.

Може да се използва при:

@ Възпаление и камъни в бъбреците и пикочния мехур;

@ Чернодробни и жлъчни възпаления;

@ Маточни заболявания;

@ Гной в урината;

@ Безапетитие.

Начин на приготвяне и дозировка: 1 чаена лъжица от корените се варят в 300 грама вода 4 - 5 минути. Прецежда се и се пие 3 пъти по 120 грама. преди ядене.

 

Електронен магазин:

 https://dimitrinkalom777.com 

Телефон за повече информация: 0889893098

5,90 лв.
добави в количката
Моля, изберете:
Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!