БИЛКИ-ПО НОМЕРА ОТ 1 ДО 490 ОТ А ДО Я САМО ТУК
Copyright © 2023. All Rights Reserved
  • Начало /
  • БИЛКИ ПО АЗБУЧЕН РЕД ВСИЧКИ ВИДОВЕ /
  • Пришница обикновена, действие и приложение на билката PRUNELLA VULGARIS L. (BRUNELLA VULGARIS MOENCH.) (сем. Labiatae — Устноцветни) pri6nica.jpg Български народни наименования на билката пришница обикновена живеничаво биле, посечено биле, усойче, х

Пришница обикновена, действие и приложение на билката PRUNELLA VULGARIS L. (BRUNELLA VULGARIS MOENCH.) (сем. Labiatae — Устноцветни) pri6nica.jpg Български народни наименования на билката пришница обикновена живеничаво биле, посечено биле, усойче, х

Пришница обикновена, действие и приложение на билката

PRUNELLA VULGARIS L.

(BRUNELLA VULGARIS MOENCH.)

(сем. Labiatae — Устноцветни)

pri6nica.jpg

 

Български народни наименования на билката пришница обикновена

живеничаво биле, посечено биле, усойче, хайдушка трева, черноглавка.

Народни наименования в други страни на билката пришница обикновена

Руски - Черноголовка обыкновенная, Aнглийски - self-heal, Немски - Gemeine Braunelle, Френски - brunelle.

Основно действие на обикновената пришница

В нашата народна медицина вътрешно като болкоуспокояващо и диуретично средство при обриви по кожата, болки в стомаха, и червата, главоболие и др.: по 1 — 2 чаени лъжички на ситно счукана билкасе залива с 1 чаена чаша вряща вода, оставя се да се охлади, прецежда се и се изпива на малки порции. Доза за 1 ден.

Външно същата запарка се употребява за налагане гърдите на кърмачките при възпаление във вид на топли лапи.

Счуканите, предварително добре измити листа на билката във вид на каша се прилагат външно в нашата народна медицина за налагане на гнойни рани, циреи, рани от изгорено, против маясъл, рани от ухапано и др.

Прясно нарязаната билка се смесва с храната на свините и се прилага в нашата народна ветеринарна медицина против болестта гърлица.

При изследване на билкатав нашата страна е установено краткотрайното й хипотензивно действие.

Медоносна билка, много посещавано от пчелите, особено през летния сезон.

Характерни особености и история на билката пришница обикновена

Обикновената пришница е многогодишно тревисто растение. Коренището е пълзящо. Стъблото е изправено или приповдигащо се, до 40 см дълго, с безплодни надземни из.дънки, голо или слаботжосмено. Нриосновните,листа са цели, яйцевидни или триъгълно-яйцевидни, обикновено на върха тъпи, клиновидно стеснени в основата си, с дълги дръжки, почти целокрайни. Най-горните листа обхващат основата на съцветието. Прицветниците са широкояйцевидни, отведнъж на върха заострени, с виолетовочервеникав рееничест ръб. Цветовете са.синьовиолетови или червеновиолетови, рядко бели, събрани в гъст клас в пазвите на торните листа. Чашката е двуустна, с 10 жилки, тръбестозвънеста, стеснена в горната си част. Горната устна е с 3, а долната с 2 зъбеца. След прецъфтяване устните са почти затворени. Венечната тръбица отвътре при основата си е с пръстен от власинки. Горната венечна устна е вдлъбната, шлемовидна, а долната е триделна. Горната устна на чашката след прецъфтяване обгръща с краищата си долната устна. Тичинките са успоредни, събрани под горната устна. Страничните тичинки са по-дълги от средните. Горната чашечна устна е с много дребни зъбчета. Плодът е яйцевидно орехче, с 2 паралелни жилки по средата. Цъфти през май — август.

pri6nica_.jpgРазпространение на билката пришница обикновена

В Европа, Средиземноморието, Русия (европейската част, Западен и Източен Сибир, Далечния Изток, Средна Азия), Иран, Мала Азия, Индия, Япония, Китай, Северна Америка, Австралия. У нас се среща по тревистите места, покрай пътищата, по бреговете на реките и ръбовете на горите, из храсталаците, поляните и другаде в цялата страна, обикновено над 1000 м надморска височина.

Употребяема част на билката пришница обикновена

Стръковете (Herba Prunellae vulgaris).

Време за бране на билката пришница обикновена

Юни — септември.

Начин на бране на билката пришница обикновена

Отрязва се цялата надземна част на билката по време на цъфтене. Събраният материал се прочиства от прецъфтели цветове и други примеси.

Недопустими подмеси на билката пришница обикновена

При брането да не се смесва с другите видове от същия род (още 2), като берачът се придържа точно към описанието, дадено в Характерни особености.

Начин на сушене на билката пришница обикновена

Събраният материал се суши в проветриви помещения върху рамки, постелки или в сушилня при температура, не повисока от 40°.

Рандеман на билката пришница обикновена

От 4 — 5 кг свежа билкасе получава 1 кг суха.

Съхранение на билката пришница обикновена

В сухи и прохладни помещения, запазени от прекитеслънчеви лъчи.

Съдържание на билката пришница обикновена

Един неизвестен алкалоид, до 5 % дъбилни вещества, горчиви вещества разтворими във вода неорганични соли, особено калиеви. Съдържа още восъци, малко етерично масло, в състава на което влиза камфор и d-фенхон, тритерпенови сапонини. Семената съдържат до 16% тлъсто масло. Установено е антибиотичното действие на билката. Съцветията съдържат и флавоноиди.

Нежелани реакции на билката пришница обикновена

Обикновената пришница е отровно растение. Следователно, когато се прилага перорално се изискват специални грижи и строг лекарски контрол. В случай на предозиране са възможни странични ефекти (отравяне, придружено с гадене и повръщане, замаяност, главоболие, прорязване на коремна болка, силно уриниране). Не се препоръчва използването на растението за лекарствени цели по време на бременност и кърмене, както и деца.

Съчетание с други билки на билката пришница обикновена

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт

306. Обикновена пришница – стрък! Опаковка от 20 грама.

Може да се използва при:

@ Чернодробни и жлъчни заболявания.

@ Кашлица и бронхит.     

Опаковка  20 грама.           

Начин на приготвяне и дозировка:

2 супени лъжици от билката кисне 10 минути в 500 гр. Гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 120 грама преди ядене.

Електронен магазин:

https://dimitrinkalom777.com

Телефон за повече информация: 0889893098

 

Билката Усойче, наречена Прищница се използва при:

@ Eпилепсия;

@ Кръвопречистващо средство!

Опаковка от 40 грама. Начин на приготвяне и дозировка: 2 супени лъжици от билката се киснат 10 минути в 500 грама гореща вода. прецежда се и се пие три пъти на ден по 120 мл. преди ядене.

Електронен магазин:

https://dimitrinkalom777.com

Връзка към видеоклипа:

 https://www.youtube.com/live/epaGjk9i3mQ?si=bte9K67ZiMKUPDqC

Телефон за връзка и повече информация: 0889893098

 

 

4,90 лв.
добави в количката
Моля, изберете:
Подобни продукти
Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!